Zmysł elektryczny od podszewki

7 marca 2017, 11:41

Podstawy anatomiczne elektrorecepcji rekinów czy płaszczek są znane od dziesięcioleci, jednak dopiero teraz naukowcy rozszyfrowali dokładny mechanizm tego zjawiska, czyli to, w jaki sposób receptory wychwytują słabe sygnały.



Stworzyli lek na starzenie?

20 lutego 2017, 16:29

Rosyjsko-szwedzki zespół spowolnił starzenie za pomocą nowego związku: sztucznego przeciwutleniacza SkQ1, który obiera na cel mitochondria.


Wysokie dawki witamin B zmniejszają objawy schizofrenii

16 lutego 2017, 12:10

Metaanaliza badań z całego świata wykazała, że terapia dodana wysokimi dawkami witamin z grupy B, w tym B6, B8 i B12, pozwala skuteczniej niwelować objawy schizofrenii niż zastosowanie wyłącznie terapii standardowych.


Prebiotyki pomagają radzić sobie ze stresem

13 lutego 2017, 13:21

Prebiotyki pomagają sobie radzić ze stresem.


Autystyczne zachowania u anorektyczek

6 lutego 2017, 12:15

Kobiety z anoreksją przejawiają cechy autystyczne. Są one widoczne nawet wtedy, gdy zaburzenia odżywienia znajdują się pod kontrolą i waga powraca do normy.


Twórczy słownie śpią długo, a kreatywni wizualnie mają problemy ze snem

1 lutego 2017, 13:00

Twórczość wzrokowa i słowna wiążą się z różnymi wzorcami snu.


LHC dostarczył dowodu na zaburzenie symetrii CP w barionach

1 lutego 2017, 11:55

Podczas eksperymentów prowadzonych w Wielkim Zderzaczu Hadronów, a konkretnie w LHCb, zauważono zjawisko, które może pomóc w rozwiązaniu zagadki brakującej antymaterii we wszechświecie


Pewne insektycydy naśladują melatoninę i zwiększają ryzyko cukrzycy

20 stycznia 2017, 13:48

Wystawienie na oddziaływanie insektycydów, które wiążą się z zarządzającymi zegarem biologicznym receptorami melatoninowymi, zwiększa ryzyko chorób metabolicznych, np. cukrzycy.


Związek z cykorii na choroby neurodegeneracyjne

11 stycznia 2017, 06:47

Kwas cykoriowy (CA), który występuje nie tylko w cykorii podróżnik, ale i jeżówce purpurowej, sałacie czy mniszku, może pomóc w redukowaniu zaburzeń pamięci związanych z chorobą Alzheimera (ChA).


Jeden posiłek to 10 utraconych kg poziomu próchnicznego

23 grudnia 2016, 11:42

Każdy zjadany przez nas posiłek to dla Ziemi koszt 10 kg utraconego poziomu próchnicznego - przestrzega Julian Cribb, autor książki "Surviving the 21st Century".


Zostań Patronem

Od 2006 roku popularyzujemy naukę. Chcemy się rozwijać i dostarczać naszym Czytelnikom jeszcze więcej atrakcyjnych treści wysokiej jakości. Dlatego postanowiliśmy poprosić o wsparcie. Zostań naszym Patronem i pomóż nam rozwijać KopalnięWiedzy.

Patronite

Patroni KopalniWiedzy